fbpx

Blog

Latest News

La ce să fii atent atunci când îți cumperi un apartament nou?

Achiziționarea unui nou apartament reprezintă o investiție financiară foarte mare, dacă nu cea mai mare pe care o putem face de-a lungul unei vieți. De aceea, înainte de a face acest pas important e bine să ne documentăm, iar noi îți punem la dispoziție câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare.

  • Acordă o importanță deosebită documentelor

În primul rând, este esențial să discuți cu dezvoltatorul sau agentul imobiliar și să le ceri următoarele documente: certificat de urbanism, autorizație de construcție, proces verbal de recepție și extras de carte funciară.

Toate aceste documente sunt importante, iar revizuindu-le, poți afla multe despre apartament și împrejurările în care s-a realizat construcția sau detalii legate de partea tehnică a proiectului. Poți verifica și dacă strada de acces la imobil este fie pe domeniul public, fie pe proprietatea dezvoltatorului și nu pe proprietatea privată a cuiva, pentru a ști cui să te adresezi în cazul unor reparații.

Asigură-te că cel care vinde deține în proprietate apartamentul și ți-l transmite cu dreptul de proprietate liberă de sarcini!

 

  • Verifică antecontractul de vânzare cumpărare

Dacă  dorești să-ți cumperi un apartament nou in Bucuresti și achiți un avans, cu siguranță va trebui să semnezi și un antecontract de vânzare-cumpărare. Cel mai bine e ca acest antecontract să fie făcut de față cu un avocat care să verifice în prealabil contractul și să negociați cauzele contractuale, iar ulterior vei semna contractul de față cu un notar.

Iată câteva lucruri pe care este bine să le verifici: vânzătorul și cel ce deține dreptul de proprietate asupra imobilului să fie una și aceeași persoană, să fie specificate clar prețul apartamentului și avansul care trebuie plătit, data predării apartamentului (recomandabil la data încheierii contractului de vânzare cumpărare).

Recomandarea noastră e să nu plătești un avans prea mare, un avans de 5% este mai mult decât suficient.

  • Verifică contractul de vânzare cumpărare

Dacă ai verificat încă o dată toate documentele juridice, atunci e cazul să ceri contractul de vânzare cumpărare pentru a fi verificat de avocat.

Câteva lucruri de care trebuie să ții cont aici sunt: să te asiguri că vânzătorul îți oferă toate garanțiile prevăzute de lege, verifică datele apartamentului și prețul încă o dată, verifică dacă nu cumva vânzătorul își prestează vreun drept sau îți impune ceva ( ca de exemplu să alegi o anumită firmă de cablu/internet) și cel mai important, plătește la data semnării contractului de vânzare cumpărare, deși există dezvoltatori care cer prețul înainte de vânzare!

 

  • Verifică garanțiile pentru lucrări și certificatele de calitate pentru material

Dacă vrei să te asiguri că s-au folosit materialele prevăzute în proiect, poți solicita certificatele de calitate pentru materiale și chiar și garanțiile pentru lucrări.

Este important să știi din ce materiale a fost construit apartamentul în cazul în care dorești să faci anumite modificări locuinței.

Alt lucru esențial: verifică instalațiile din imobil, iar pentru asta vânzătorul trebuie să-ți pună la dispoziție cartea tehnică.

  • Verifică documentele pentru centrala termică

Majoritatea blocurilor noi beneficiază de centrale termice care necesită revizii periodice. În conformitate cu legea, aceste revizii se pot face doar pe baza documentelor echipamentului și a unui proiect de instalații, supus verificării de specialitate.

Dacă ai luat toate aceste date în considerare, atunci poți fără grijă să-ți achiziționezi apartamentul mult dorit. Ca un sfat final, îți recomandăm să apelezi mereu la ajutorul unui avocat, pentru că, până la urmă, sunt banii tăi în joc!

0770410410