Condițiile pentru programul Prima Casă 2018 și schimbările ce au apărut
În cadrul unei ședințe de guvern din 10 ianuarie, a fost aprobată Hotărârea privind alocarea plafonului de garanții ce pot fi emise în cadrul Programului Prima Casă 2018 și marja maximă de dobândă. Programul din acest an păstrează condițiile generale, însă se adaugă și condiții noi iar plafonul este cu 20% mai mic față de cel din 2017, însumând doar 2 miliarde de lei.
Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniază cu reducerea graduală a intervenției statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2020.
Principalele condiții pentru programul Prima Casă 2018
Aceste condiții au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului H.G. nr. 717/2009, iar conform acestora, solicitantul creditului trebuie să:
- Să nu dețină în proprietate exclusivă, sau împreună cu soția nicio locuință, excepție de la regulă fac doar locuințele cu o suprafață mai mică de 50 metri pătrați, obținute prin orice altă modalitate
- Locuința dorită trebuie să se încadreze într-una din clasele A, B sau C de eficiență energetică
- Solicitantul trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute de normele de creditare ale băncilor
- Avansul este de cel puțin 5% din prețul locuinței
- Locuința dobândită în cadrul programului nu trebuie înstrăinată în primii 5 ani de la data dobândirii
Condiții de eligibilitate pentru Programul Prima Casă 2018
Ministerul Finanțelor a hotărât că beneficiarii programului trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Că nu dețin nicio altă proprietate exclusivă, cel mult o locuință cu suprafață utilă mai mică de 50 mp.
- Că va achiziționa sau construi o singură locuință cu ajutorul creditului din program
- Are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Va exista o analiză în detaliu a dosarelor, iar programul Prima Casă 2018 va fi destinat doar românilor cu venituri până în 4 sau 5 mii de lei.
Băncile și programul Prima Casă 2018
În 2018, la programul Prima Casă vor participa 15 bănci: Bancpost, Banca Comercială Română (BCR), BRD – Groupe Societe Generale, CEC Bank, Credit Agricole Bank Romania, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank Romania, Marfin Bank, OTP Bank Romania, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania și Unicredit Bank.
BNR susține că programul prima casă trebuie acordat doar persoanelor cu venituri mai mici care urmăresc să-și achiziționeze o casă sub o valoare reglementată : ”Programul Prima Casă s-a îndepărtat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor. Creditele Prima Casă sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați. În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă”
Bancile acorda credite prima casa si pentru urmatoarele tipuri de locuinte:
Dobânda în programul Prima Casă 2018
Marja maximă de dobândă este redusă de la 2,50% la 2%, în scopul uniformizării nivelului costurilor totale ale tuturor categoriilor de finanțări care pot fi acordate în cadrul programului.
Decizia reducerii acestei marje maxime a dobânzii a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanțărilor garantate pentru achiziția de locuințe cu cea pentru construcția de locuințe. Potrivit Guvernului, s-a urmărit astfel evitarea oricărei discriminări în acest sens.
Plafoanele garanțiilor individuale
Pentru a achiziționa locuințe noi sau consolidate (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) se acordă maximum 66.500 euro.
Pentru construcția de locuințe individuale, se acordă maximum 66.500 euro.
Pentru construcția de locuințe în regim asociativ, maximum 72.500 euro.
Pentru achiziția altor categorii de locuințe (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat ) maximum 57.000 euro.